Støbning af lys

Der er intet der slår ægte, håndstøbte lys i adventsstagen. Den smukke ujævne struktur på håndstøbte lys kan ikke kopieres af maskiner! Du støber stearinlys på samme måde som man har gjort gennem generationer, og det er en tradition, der er værd at bevare.

Vægerne

Fastgør vægerne over trælister. Læg to rundstokke (eller almindelige kosteskafter) over ryggen på to stole. Sæt rundstokkene/kosteskafterne fast med tape så de sidder parallelt med hinanden og så du kan få plads til at placere trælisterne ovenpå.

Smelt lysmassen

Smelt lysmassen over et vandbad på komfuret og opvarm samtidig et vandbad på en fritstående kogeplade, som du placerer på gulvet ved siden af ​​stolestativet til vægerne. Fyld støbekarret med lysmassen i vandbadet på den løse kogeplade. Sørg for at lysmassen bevarer en temperatur på mellem 65 og 67 grader. Det sikrer at du får de pæneste lys.

Dyp lysene

Nu skal du i gang med at dyppe lysene. Efter det første dyp trækker du fingrene langs med hele vægen fra toppen og ned til spidsen så overskydende lysmasse trækkes af selve vægen. Dette gøres for at give de færdige stearinlys en pæn og lige form.

Lige lys

Efter det andet og tredje dyp kan du i stedet nøjes med at gribe fat om bunden af lyset og trække forsigtigt i vægen så den holder sig strakt. Husk også at undgå at der er træk i lokalet hvor du arbejder. Kold luft fra én retning kan få kan få lysene til at bøje sig!

Fortsæt med at dyppe lysene til de har fået en passende tykkelse. Fyld mere lysmasse i støbekarret i takt med at arbejdet skrider frem.

Du kan også fylde vand i støbekarret eftersom lysmassen lægger sig ovenpå vandet. Hvis du fylder op med vand skal du dog være ekstra grundigt med at sikre dig, at vandet og lysmassen har samme temperatur. Ellers kan lysmassen sprøjte op så du brænder dig! Derfor er det lettest at støbe ved kun at bruge lysmasse, og det giver desuden de bedste betingelser for at få ekstra flotte lys.

Hen imod slutningen af ​​støbningen opbygges tykkelsen på lysene ret hurtigt, men husk at tage det stille og roligt. Hvis du dypper lyset for hurtigt før det når at køle af, så opnår du i stedet den modsatte effekt, nemlig at massen smelter af. Kort sagt: tag det bare helt roligt når du støber lys! Du kan jo passende forkæle dig selv med en lille kaffepause nu og da mens lysene køler helt af mellem dyppene.

Færdig!

Når lysene er færdige lader du dem hænge natten over så de kan blive gennemafkølet før du tager dem ned og måske pakker dem ind parvis. En perfekt værtindegave til julens hyggelige arrangementer!


Trustpilot