Ombetræk stolesædet

01 maj, 2024

Gamle stole af rigtig god kvalitet kan holde i flere hundrede år. De fortjener at blive renoveret, når polstringen er slidt! Med en klassisk sadelgjord der opspændes efter gamle håndværkstraditioner kan stolen holde i 100 år mere.

Pludselig sker det. Du har siddet for mange gange på den gamle stol, og sædet skal ompolstres så du ikke falder igennem sædet! På gamle stole hvor selve sædet er lavet af en træramme, kan en ny sadelgjord spændes fast ved hjælp af samme teknik, som har været brugt gennem flere hundrede år. På bagsiden kan man som regel se selve sadelgjorden, og her kan man tydeligt se, at den flere steder har løsnet sig fra rammen.

Fjern stof, polstring, jute og sadelgjord indtil det kun er selve rammen, der er tilbage. En såkaldt kofod er et effektivt værktøj, der kan bruges til at fjerne gamle søm og stifter samt hæfteklammer fra moderne hæftepistoler. Herefter er det blot at starte fra begyndelsen!

Søm enden af sadelgjorden fast i midten på den ene korte side af sædet med tre stifter. Fold derefter kanten ind og søm yderligere to stifter fast som vist på billedet. På den måde sikrer du, at sadelgjorden fastgøres, så den er jævnt fordelt over hele bredden, samtidig med at enden foldes ind i en slags fold, der forhindrer at sadelgjorden trevles op.

Søm yderligere to stykker sadelgjord fast på samme måde.

Når sadelgjorden skal sømmes fast på den anden side af rammen, skal du sørge for, at den spændes godt op. Dette gøres ved hjælp af en gammeldags sadelgjordsspænder.

Når sadelgjorden sidenhen skal sømmes fast med stifter, kan du med fordel bruge en magnethammer, der har en magnetisk ende til at samle stiften op. På den måde kan du nøjes med at bruge én hånd til at sømme stifterne fast, og det er smart, eftersom du så kan stramme sadelgjorden med den ene hånd og sømme den fast med den anden. Søm stifterne i sadelgjorden på samme måde som før.

Når du har spændt tre strimler sadelgjord fast på det ene led, gør du det samme på den anden led. Husk at flette sadelgjorden over og under hver anden række for at danne et flettet mønster. Start med at spænde og sømme den midterste sadelgjord fast.

Når sadelgjorden er på plads, spændes der normalt et stykke jutestof over sædet. Dette gøres for at forhindre, at polstringen presses ud i mellemrummene mellem de flettede sadelgjorde.

Søm jutestoffet fast med stifter hele vejen rundt langs kanten og fold derefter kanterne ind som vist på billedet.

Klip overskydende stof af.

Før skumplasten blev moderne, var møbler stoppet med krøluld, hestehår eller gråt vat. Det er gamle materialer, der stadig bruges den dag i dag, hvis man ønsker at renovere gamle møbler på en traditionel og bæredygtig måde. Hvis du selv vil ombetrække eller ompolstre et gammelt møbel, er det en god idé at tage et kursus i møbelpolstring for at lære det gamle håndværk fra bunden. Her gør vi brug af en lidt enklere metode med fyld af moderne skumgummi.

Tegn sædet af på skumgummiet og klip det derefter ud med en kraftig saks.

Klip ligeledes et stykke bomuldsstof, der har en tilstrækkeligt stor margin for at kunne passe rundt om kanten på rammen.

Læg først skumgummiet og derefter bomuldsstoffet på sædet og hæft det fast med en hæftepistol. Vær forsigtig når du bruger hæftepistolen. På den måde kan du nemt løsne hæfteklammerne igen, når du skal stramme stoffet lidt mere.

Når du har spændt stoffet nok op, sømmer du det fast med stifter på samme måde som før. Fold kanten ind og søm også denne fast, men sørg for at efterlade et stykke af trærammen hvor selve yderstoffet kan sættes fast på et senere tidspunkt.

Det tyndere bomuldsstof over polstringen gør det lettere at skifte betræk på stolesædet i fremtiden uden at berøre hverken polstring eller sadelgjord. Hvis du har spændt og sømmet stoffet godt fast, så holder sædet i mange år fremover, og du behøver kun at skifte yderstoffet hvis du vil give stolen et nyt look eller hvis stoffet bliver plettet.



Trustpilot