Læderomslag til gæstebogen

26 februar, 2020

En gæstebog som coffee table-book fungerer som en fin indretningsdetalje, og med et omslag af naturligt garvet læder pynter bogen ekstra smukt på bordet.

En gæstebog med små hilsner og minderige noter fra de gæster, man har haft på besøg, er en hyggelig tradition for at bevare minder, og gæstebogen fungerer ligeledes som en stilfuld indretningsdetalje på sofabordet. Naturgarvet læder ældes smukt, og det gør ikke så meget hvis læderet får pletter eller stænk. Den prægede tekst på forsiden er ekstra dekorativ, og her har vi brugt en ganske almindelig notesbog med blanke sider til at lave vores gæstebog. Det er jo ikke så vigtigt hvordan bogens omslag ser ud, når den alligevel skal dækkes til med et læderomslag.

Start med at opmåle den bog, der skal have et nyt omslag. Det nemmeste er at lægge bogen på læderet, folde læderet op om bogen og tegne markeringer med en fedtpen. Husk ikke at lave for små marginaler! Omslaget må ikke være for trangt, for så kan du ikke få det færdige omslag til at passe om bogen. Brug derefter en stålvinkel og en rullekniv til at skære læderet ud, og anvend en skæremåtte som underlag så du ikke beskadiger hverken bordet eller knivbladet.

Teksten er stemplet ind i læderet ved hjælp af bogstavsstanser. For at få placeret bogstaverne med mellemrum i præcis samme bredde og langs en lige linje kan du tape en lineal fast til læderet, så den ligger helt fast. Lad dernæst det bogstav du har slået i blive stående og placér det næste bogstav mod det første osv. Fortsæt sådan hele teksten igennem. Før du går i gang kan det være en god idé at lave en tekstprøve på et stykke restlæder. På den måde kan du også kan se hvor langt det færdige ord bliver og således placere bogstaverne korrekt på omslagets forside.

Eventuelle prikker slås med et kugleformet mønster- og modelleringsjern.

Eventuelle prikker slås med et kugleformet mønster- og modelleringsjern.

Tilskær derefter fire trekanter til hjørnerne. En længde på ca. 10 cm fra hjørnet er passende. 

Lim hjørnerne fast på indersiden af ​​læderet men sørg for kun at lime med en helt tynd limstreg. Ellers limes hjørnerne for meget fast, og det gør det svært at få bogen ind i omslaget. Limen skal kun bruges til at holde hjørnerne på plads indtil du syr dem på omslaget.

Brug et falseben med kantpolerer til at markere hvor sømmen skal løbe.

Lav huller til sømmen ved hjælp af en gaffelmejsel, som du slår igennem læderet med en hammer. Husk at beskytte ørerne når du slår med hammeren! Lav huller rundt langs hele kanten af omslaget. Det er nemt at lave huller med præcis samme afstand hvis du bruger en gaffelmejsel og sætter den første spids i det sidste hul hver gang du flytter mejslen videre.

Nu skal du sy rundt langs kanten. En såkaldt sadelmagersøm er den klassiske metode til at sy læder sammen i hånden, for den skaber en kraftig søm, ligesom tråden kan hæftes og fastgøres på bagsiden af læderet uden at være synlig. Syningen laves med et stykke voksbehandlet hørtråd. Fastgør en nål i begge ender af tråden. For at få nålen til at blive siddende på tråden kan du sno tråden op et par centimeter fra enden og ”sy” tilbage gennem tråden for at fastgøre nålen.

Sy derefter med sting så tråden løber i 8-taller gennem læderet. Du trækker altså den ene nål fra vrangsiden og den anden fra retsiden gennem det samme hul og strammer tråden til.

Når syningen er færdig fastgøres tråden ved at lave en enkelt knude på vrangsiden. Hæft derefter enderne ved at sy tilbage gennem 4-5 sting før du klipper tråden over.

Sy rundt langs hele omslaget og fastgør trådenderne som beskrevet ovenfor. Læg derefter bogen ind i det færdige omslag.



Trustpilot