Form svampe med inspiration fra skoven

06 september, 2023

Stolte paddehattesvampe og smukke Karl Johan-svampe hører efteråret til. Brug naturen og svampeskoven som inspiration til efterårets fineste miniskulpturer.

At forme og skulpturere i fri hånd behøver slet ikke være så kompliceret. Det kan gøres på mange forskellige måder og med forskellige materialer og teknikker. Til små og mere enkle skulpturer kan du bruge Sculptamold, der er et gipsmateriale, som er blandet med fibre for at give formstabilitet. Det er et sjovt materiale at afprøve til mindre skulpturer som disse små svampe.

Sculptamold behøver egentlig ingen forstærkning, men for at kunne fastgøre svampens fod og hat, og for at gøre det nemmere at forme en fod, så har vi bukket et stykke rustfrit ståltråd med en liggende cirkel i bunden for at sikre, at foden står godt fast.

Bland derefter Sculptamold-massen jf. instruktionerne på pakken med 1 del vand og 2 dele masse. Bland grundigt så der ikke dannes tørre luftlommer i blandingen.

Form derefter en fod omkring ståltråden men lad ca. 5 cm af tråden stikke ud af foden. Form også runde hatte i forskellige former (hvis du skal lave flere svampe). Det kan være en god idé at kigge i en svampebog, så du kan nærstudere formerne på de forskellige svampe.

Placér de færdige hatte og fødder på en fugtbestandig overflade for at tørre. Læg dem gerne til tørre på et luftigt, varmt og tørt sted. Massen tørrer ganske langsomt, men når den først er tør, kan den fint slibes med sandpapir, ligesom du kan bore huller i delene hvis du vil.

Inden hattene er helt tørre kan du fastgøre dem på ståltråden, der stikker op fra fødderne, for det er nemmere end at bore huller når massen er tør. Lad derefter svampene tørre helt (det kan tage et par dage).

Når massen er helt tør kan den som sagt slibes med ganske almindeligt sandpapir hvis du vil gøre overfladen lidt mere glat.

Lamellerne på undersiden af svampehatten laves af papir. Gulnede sider fra en gammel bog fungerer perfekt til formålet og skaber et smukt resultat. Fold siderne som en harmonika og lim dem fast som vist på billedet.

Lad limen tørre helt før du begynder at klippe rundt langs kanterne. Klip både papiret rundt om kanten af svampehatten og i højden, således at hver fold i stedet bliver til to skiver på undersiden af hatten. Form undersiden ved at klippe en afrundet kant på papiret.

Crepepapir kan også være fint at bruge til at lave lameller og en ring på svampens fod. Fold crepepapiret på samme måde som bogpapiret, lim det fast og klip det som beskrevet ovenfor. Brug en limpistol med lav smeltetemperatur til at lime crepepapiret fast.

Klip en lidt ujævn strimmel af crepepapir og lim et par omgange af den fast på papirstrimlens øverste kant. Fold den derefter ud og form den som en typisk fodring på en svamp.

Træk svampehattene på føddernes ståltråd. Hvis der stikker en smule tråd op af hatten skal denne først klippes af med en skævbider eller tang. Lim derefter hattene fast på fødderne.

Nu er svampene klar til at pynte op i hjemmet. Hvilke svampesorter har du lavet? Klassiske hvide champignoner eller fine paddehatte? Eller blev det til en hvid fluesvamp?

Svampene er smukke med deres rene, hvide look, men de kan sagtens males, hvis du vil.

Måske i brun og guld?

Brun akvarelmaling er nemt at arbejde med på svampens noget ru overflade. Lad den øverste del af foden være umalet for at give svampen et karakteristisk Karl Johan-look.

Det kan også være smukt at påføre en lille smule guldmaling, især hvis du vil stille de færdige svampe på et fad med stearinlys. Hvis du nøjes med at male guldfarve på kanterne, så understreger du svampens konturer, og guldkanterne kan stråle flot i skæret fra lysene.



Trustpilot