Æggeholder med udfræsede huller

27 marts, 2024

En holder med fint udhulede huller til æggene gør det nemt at servere nykogte æg med stil på påskebordet. Og med en fræser på en Dremel bliver formgivning til en sand fornøjelse!

I gamle dage var det klassiske æggebræt lavet af et bræt med borede huller, som hvert æg kunne stå i. De moderne æggekartoner er såmænd ganske fine, men de mangler tidligere tiders flatterende detaljer. Det klassiske princip holder dog stadig den dag i dag, for borede huller i et bræt er perfekte til at opbevare æg!

Dette æggebræt har et ekstra fint design med blødt fræsede huller til æggene og bløde kanter langs kanten af hele brættet. Æggebrættet farves med mørk egetræsbejdse og er således en både praktisk og stilfuld måde at servere æggene på morgenbordet. Derudover er det både sjovt og nemt at fræse træ i fri hånd med en Dremel!

Start med at opmåle og markere hvor hullerne til æggene skal placeres. Beregn at hvert æg skal have en diameter på ca. 4 cm, og at det er passende med et mellemrum på ca. 6 cm mellem midten af hvert hul.

Brug derefter et 24 mm kunstbor til at bore et hul. Bor ikke hele vejen gennem brættet, men kun så dybt som selve boret.

Brug nu en blyant til at markere en ring rundt om hvert hul på det stykke, du skal fræse ud.

Montér en fræser på en Dremel. Fræsemundstykkerne fås i flere forskellige former og variationer, og du skal muligvis skifte mellem flere af dem for at nå ned til bunden af hullerne og langs kanterne for at skabe bløde former.

Bor ligeledes et mindre hul til en læderrem så det færdige æggebræt kan hænges op, og fræs kanten på hullerne så de føles bløde.

Når du er tilfreds med formen, kan du eventuelt slibe overfladerne let med sandpapir. Herefter skal brættet bejdses. Vi brugte en lakbejdse, der ligner mørkt egetræ. Stryg bejdsen ud i et tyndt lag med en pensel eller svamp.

Fræs en rille til læderremmen på bagsiden af æggebrættet, således at brættet kan stå solidt på bordet når læderremmen ligger inde i selve rillen.

Fræseren kan også fint bruges på tykkere læder. Skriv først på læderet med en fedtpen og brug derefter din Dremel som pen til at fræse selve teksten.

Skær teksten ud af læderstykket med form som en klassisk vimpel.

Slå et hul med en 5 mm huggepibe til selve læderremmen.

Bind vimplen fast på æggebrættet med en flettet læderrem, der er lang nok til at hænge æggebrættet op på en krog når det ikke er i brug. 

Stil brættet frem på bordet når æggene skal serveres. Trustpilot