Æggebægre med terrazzo-effekt

15 marts, 2023

Et æggebæger kan se ud på mange forskellige måder, og hvis du støber det i Jesmonite kan du ligeledes lave din egen støbeform. Det æggeformede æggebæger med terrazzo-effekt pynter smukt på det påskedækkede morgenbord.

Vi har støbt disse æggebægre af et materiale kaldet Jesmonite, som er en slags kompositmateriale med to komponenter. Man blander et mineralbaseret pulver med en akrylvæske, og inden for en time er genstanden størknet nok til at blive fjernet fra formen. Færdigstøbt Jesmonite kan slibes, poleres og bores i.

Vi starter med at fremstille selve formen til æggebægrene. Man bruger oftest silikoneforme når man støber med Jesmonite, men du kan også lave dine forme af almindeligt lufttørrende ler, der således kun er beregnet til engangsbrug. Kanterne bliver ikke helt så præcise og glatte som i en silikoneform, men til dette formål kan en lerform sagtens bruges. Hvis du vil støbe flere æggebægre skal du bruge en skabelon til at lave en ny identisk form af lufttørrende ler til hver enkelt støbning. Her har vi brugt både en æggeformet og en rund kageform (sidstnævnte bruges til at lave hullet i midten). Du kan selv lave dine egne kageforme. Læs mere om hvordan du gør det lige her.

Rul en tyk plade ud af ler. Pladen skal være lige så tyk som det færdige æggebæger skal blive. Herefter trykkes æggeformen ud af leret. Udstans ligeledes hullet til selve ægget og gem den runde lerdel, som du har skåret ud med stansen.

Rul derefter en tyndere plade ud og tryk forsigtigt den udstansede form fast på denne plade. Tryk ligeledes den udstansede runde del fast hvor du vil have hullet til ægget placeret.

Opmål Jesmonite-pulver i én kop og akrylvæske i en anden (et ganske almindeligt engangsbæger af pap kan fint bruges). Følg anvisningerne på pakken. Tilsæt nogle dråber hvidt pigment i væsken og rør godt rundt med en træspatel. Rør pulveret ud i væsken og bland grundigt så alle klumper opløses.

For at skabe en terrazzo-effekt tilsætter du dernæst små knækkede stykker af færdigstøbt Jesmonite, der røres ud i blandingen.

Terrazzo-flagerne kan gemmes efter hver støbning. I så fald fordeles den resterende masse i et tyndt lag på et stykke bagepapir. Når massen er stivnet kan den knækkes i en masse små flager, der sidenhen kan bruges som terrazzo (selvfølgelig forudsat at massen har en anden farve end den man støber med). Læs mere om hvordan du støber med Jesmonite og laver dine egne forme lige her.

Jesmonite begynder øjeblikkeligt at stivne, og det går hurtigt. Lige så snart du er færdig med at røre skal du derfor forsigtigt hælde massen i formen. Hæld fra den ene side og lad massen løbe langsomt ud for at undgå at der dannes luftbobler.

Efter cirka en time eller to kan du tage æggebægeret ud af formen.

Slib overfladen og kanterne glatte og fine med vådt sandpapir under rindende vand. Terrazzo-effekten træder frem jo mere du sliber overfladen.


Trustpilot